Nya EU-regler om märkning av livsmedel

 
 


Den
13:e December 2014 börjar de nya reglerna om livsmedelsmärkning inom EU att gälla enligt direktiv 1169/2011. Det innebär att alla allergener i livsmedel måste identifieras på förpackningen. Målet med direktivet är att öka konsumenternas förståelse för ingredienser, kost och allergener.
Tillverkare, återförsäljare och serviceleden inom livsmedelshandeln måste tydligt markera allergener i ingrediensförteckningen enligt specifikationer från EU.

Översikt av de nya bestämmelserna

  • Obligatorisk näringsinformation på bearbetade livsmedel.
  • Obligatorisk ursprungsmärkning av obearbetat kött från svin, får, getter och fågel.
  • Markering av allergener som tex. jordnötter eller mjölk i ingrediensförteckningen.
  • Bättre läsbarhet dvs. minsta storlek på text: Lilla x skall vara minst 1,2 mm.
  • Krav på information om allergener omfattar även icke förpackade livsmedel inklusive de som säljs på restauranger och caféer.

SATOs lösningar hjälper dig komma igång snabbt med livsmedels-märkningen enligt de nya direktiven.


 
     
 


Enkel installation och smidigt underhåll

Den nya lagen kräver att du tydligt markerar allergener i ingrediensförteckningen och inte som tidigare i ett separat textblock. Detta krav gör det svårare att koda etiketterna på det sätt som gjorts tidigare inom olika skrivarspråk. SATO har nu tagit fram ett system där du kan lagra alla allergener i en databas. SATOs programvara tar hand om resten och ser till att allergenerna i ingrediensförteckningen blir markerade enligt de nya bestämmelserna. Du behöver inte bry dig om att ändra i etikettdesignen, det tar vi hand om åt dig. Använd samma mall för alla dina produkter för att förenkla både design av etiketten och hanteringen av data.

Välj rätt system

Styr dina utskrifter direkt från din PC. Med vår programvara NiceLabel designar du enkelt dina etiketter själv om du vill. Annars gör vi det åt dig. Koppla en databas till med dina recept och använd samma layout för dina utskrifter.

Du kan också använda vår fristående printer TH2  med inbyggt program. Perfekt för dig som vill ha en liten flexibel printer som du kan flytta med dig överallt. Kan drivas av batteri eller nätadapter.

Kontakta oss för att diskutera den lösningen som passar dina behov bäst. support-nordic@sato-global.com

 
 
Läs mer här